Dor de vacanță… dor de ducă și mult chef de a descoperi locuri și experiențe noi. Sunt doar câteva impulse ce ne fac să plănuim următoarea excursie sau poate chiar prima excursie. În orice caz, data plecării se apropie și eu încă nu știu ce iau cu mine. Care este bagajul potrivit și cum reușesc să iau tot ce am nevoie în călătorie, fără să împachetez (încă o dată) tot dulapul? Astea au fost doar câteva din întrebările pe care ni le-am pus și noi înainte să plecăm în această călătorie prin Sud-Estul Asiei.

Broken Beach, Nusa Penida, ocean, dealuri, soare

Dar hai să îți spun cum erau excursiile înainte. Sunt genul de persoană care vrea să fie pregătită pentru fiecare situație când merge într-o vacanță: aventuri prin pădure, plimbări prin oraș, plajă, ieșiri seara sau petreceri. Asta înseamnă câte o ținută pentru fiecare ocazie… ach da, și dacă se schimbă vremea brusc? Atunci trebuie să iau cel puțin câte două ținute pentru fiecare din ocaziile menționate mai sus. Și cu fiecare obiect luat în mână, îmi zic „în cazul în care am nevoie, să îl am la îndemână”- Ți se pare cunoscută situația? Și cu acest gând pleci, fie și pentru o vacanță de o săptămână, cu un bagaj care are conținutul unui dulap, când de fapt tu nu ai folosit nici jumătate.

După toate aceste experiențe, vine momentul în care te decizi să faci o călătorie pe o perioadă mai lungă, cu rucsacul în spate – backpacker. Ceva nou pentru mine și Pawel și poate și pentru tine. Ce poate însemna acest lucru? Ce înseamnă să călătorești doar cu rucsacul în spate?

Un alt tip de backpackers. Localnici balinezi îmbrăcați în costume tradiționale de sărbătoare și modul lor de a căra ofertele pe cap în timp ce sunt pe scuter
Un alt tip de backpackers. 😀 Localnici balinezi îmbrăcați în costume tradiționale de sărbătoare și modul lor de a căra ofertele pe cap în timp ce sunt pe scuter

Am început să facem cercetări pe internet, să citim articole din experiențele celor care au trecut deja prin asta. Peste tot citeam cam aceleași lucruri: cumpără-ți un rucsac de calitate bună pentru ca el va deveni casa ta și nu lua prea multe lucruri cu tine. Sună mai simplu decât e, dar am pornit în căutarea rucsacului potrivit, ce va deveni noua casă. Una dintre cele mai renumite mărci pentru acest gen de rucsac este Deuter, dar numele nu joacă un rol atât de important. Important e să ți se potrivească în spate și să fie cât mai util în călătoria ta.

Fără să stăm prea mult pe gânduri, ne-am dus direct la magazinul Deuter să vedem cum arată un rucsac tipic pentru acești backpackers pe care îi tot vezi prin poze. Ei călătoresc luni sau ani întregi cu acest rucsac în spate. Cum te simți să ai un astfel de rucsac în spate? Dar care este rucsacul potrivit?

Rucsac Deuter în oglindă
Primul rucsac Deuter pe care l-am încercat pentru călătoria în Asia

În majoritatea pozelor am vazut acest gen de rucsac. Vânzătoarea ne-a ajutat cu întrebări legate de planurile pe care le avem pentru această călătorie și chiar a pus saci ce aveau diferite greutăți pentru a simți cum e să tragi 10-12 kg în spate – nimeni nu ar recomanda mai mult. Un rucsac ce se potrivește bine pe spate, destul de încăpător și chiar și posibilitatea de a-l extinde, posibilitatea de a avea acces la lucrurile din rucsac chiar și în lateral, cât mai multe compartimente ce te ajută să structurezi mai bine lucrurile pe care vrei să le iei, posibilitatea de a agăța lucruri cum ar fi o gentuță pentru sticla de apă, o pereche de încălțăminte și…și…și

rucsac deuter de culoare verde
Rucsacul Deuter, potrivit pentru backpackers sau orice tip de călătorii, cu un aspect atrăgător

Sună bine, poate fi într-adevăr folosit în mai multe situații cu multe accesorii, dar…chiar avem nevoie de ele, chiar și dacă acest rucsac va deveni parte din viața noastră zilnică?

Ne-am întors acasă și am început să ne facem gânduri mai exacte asupra situaților ce pot interveni de-a lungul călătoriei și ce anume trebuie să conțină rucsacul potrivit.

Chiar îl vom avea mereu în spate? Vom avea nevoie de toate utilitățile exterioare ce sunt mai degrabă de ajutor atunci când călătorești prin munți sau ne putem limita la o variantă mai simplă în exterior, dar mai bine structurată la interior? Avem de gând doar să călătorim sau să și lucrăm la laptop? Și….unde punem laptop-ul să fie și în siguranță în rucsac?
Vom călători mult cu avionul ce înseamnă că va trebui să predăm rucsacul de cele mai multe ori. În cazul acesta, e bine să avem posibilitatea să îl transformăm într-un bagaj unde nu sunt prea multe franjuri sau accesorii exterioare ce se pot deteriora la transport.
Și da, un rucsac destul de mare în care să încapă și multe lucruri la nevoie – la acest aspect mai avem de lucrat 😀 experiența ne-a arătat că așa suntem noi oamenii, cu cât avem mai mult loc, cu atât luăm mai multe cu noi. De aceea, un sfat – deși l-am citit și nou și nu l-am urmat din teama – nu îți lua un rucsac prea mare. Ce înseamnă asta? Dacă cel ales de mine este de 60 + 10 l, care este capacitatea de încărcare, îți recomand ca femeie să alegi unul de 40 sau maxim 50 iar ca bărbat de maxim 60 l. Vei vedea în pozele de mai jos de ce spun asta.

Așa că, ne-am întors la Deuter și de data asta cu o imagine clară a rucsacului dorit.
Rucsacul Deuter Traveller în forma S-Line pentru femei, iar cel pentru bărbați cu o capacitate mai mare și cu o altă structură a părții ce vine pe spate, pentru a se potrivi mai bine pe coloana vertebrală. Ce-i drept, cei de la Deuter au un sistem foarte bun și verificat de calitate și comoditate a rucsacurilor. Iar acest Traveller, ce a îndeplinit toate criteriile dorite, venea și cu un rucsac mic ce poate fi detașat de cel mare și folosit ca și rucsac de zi sau bagaj de mână și are și un compartiment separat pentru laptop.

Rucsac in spate în magazinul de vânzare
Rucsacul Deuter Traveller – Pentru mine, definitiv rucsacul potrivit
Rucsacul Deuter Traveller cu rucsacul de zi ce se poate detașa cu un fermoar de rucsacul principal și husa de ploaie pentru rucsac
Rucsacul Deuter Traveller cu rucsacul de zi ce se poate detașa cu un fermoar de rucsacul principal și husa de ploaie pentru rucsac

 

Partea de spate a rucsacului Deuter Traveller cu rucsacul mic și husa de ploaie pentru rucsac
Partea de spate a rucsacului Deuter Traveller cu rucsacul mic și husa de ploaie pentru rucsac

 

rucsacul deuter traveller transformat într-un bagaj de cală
Rucsacul Deuter Traveller și modul ideal de transformare al acestuia dintr-un rucsac într-un bagaj de cală, doar printr-o husă cu fermoar

Acum că avem rucsacul dorit, venim la următorul pas și poate la fel de greu ca și cel anterior: Ce luăm cu noi? O întrebare ce chiar te poate scoate din sărite, dar e într-adevăr importantă.

Documente necesare:

-Pașaportul
-cartea de credit Visa
-Asigurare Medicală internațională potrivită pentru backpackers ce se pot aventura în situații neprevăzute
-Carnetul cu Vaccinuri (l-am folosit doar o dată la trecerea graniței dintre Laos și Cambodia, dar asta doar ca formalitate să nu plătim o taxă coruptă de 2$)
-carnet de conducere internațional
-viza pentru prima țară (dacă e nevoie) și poze tip pașaport pentru viza on arrival
-bani cash, de recomandat în valuta țării pe care vrei să o vizitezi

Căteva lucruri esențiale pentru orice tip de călătorie:

– pungi de plastic resigilabile sau cu fermoar – pentru a fi sigur că aceste documente se păstrează în cea mai bună calitate, în special să le ferești de umezeală. Desigur de recomandat folosirea lor în cazul tuturor lichidelor și a cosmeticelor pe care vrei să le transporți
– lanternă de buzunar
– cuțit de buzunar eventual și cu deschizător de bere 😀 să fie la nevoie
– farmacie personală – spray dezinfectant, plasture normal și rezistent la apă, bandaj flexibil, ibuprofen, ulei de arbore de ceai și ulei de bebeluș (amestecate, creează soluția perfectă împotriva țânțarilor), tiger balm (un balsam natural pentru răceală și dureri, se poate folosi și în caz de pișcături de insecte sau pentru masajul spatelui, membrelor sau a tâmplei)
– îngrijire personală: recomand un săpun solid în loc de gel de duș și un prosopel pentru corp ce te ajută să îți cureți corpul de microbii adunați pe parcursul călătoriei, șampon, pastă și periuță de dinți, deodorant, iar ca femeie dacă preferi ob-urile atunci când ai perioada de menstruație, să îți iei cât mai multe cu tine. Aici în Asia sunt foarte greu de găsit până la imposibil, iar dacă le găsești sunt mult mai scumpe. Mi-am luat foarte multe machiaje cu mine – mare greșeală! Am folosit doar rimelul și rujul de maxim 5 ori în mai bine de 6 luni iar fondul de ten și toate celelalte farduri și ce am mai împachetat cu mine a fost inutil. Nu este un sentiment mai plăcut ca acela când te trezești dimineața, te speli pe față, te îmbraci și poți ieși afară. Ce-i drept, o piele bronzată constituie un avantaj. 🙂 penseta, epilatorul și peria de curățat talpa piciorului au fost cel mai des folosite

lucruri esențiale pentru o vacanță fără griji

Ce încălțăminte am nevoie?

Pe lângă rucsacul potrivit și documentele necesare, aș spune că încălțămintea joacă următorul rol important pentru o călătorie fără griji. Dacă vrei să fii sigur că ești pregătit pentru orice tip de aventură, ai nevoie de o pereche de încălțăminte sport, cu o talpă ușoară dar nealuncoasă și o pereche de șlapi.
Eu am mai împachetat și bocanci de cățărat pe care nu i-am folosit atunci când de fapt aveam nevoie, deci nu aș spune că ai neapărat nevoie de ei. Mi-am mai cumpărat o pereche de sandale de care am avut nevoie in special în Kuala Lumpur și Singapore, aceste două orașe fiind mai selective și nu se acceptă să intri într-o ambasadă sau instituție publică fără o ținută adecvată.

încălțămintea necesară pentru o vacanță fără griji: încălțăminte sport, slapi, sandale și bocanci de cățărat
Pe lângă încălțămintea folosită aproape zilnic, am mai folosit foarte rar și o gentuță mai mică. E bine să ai una universală, care să nu ocupe prea mult spațiu. Pernuță de gât, dopuri de urechi și ceva cu ce să îți acoperi ochii îți pot face călătoriile lungi mai ușoare și mai plăcute

Îmbrăcămintea necesară

Ei bine… Aici vine surpriza! Dacă plănuiești o vacanță de o săptămână sau o călătorie mai lungă, vei avea nevoie de la fel de multe haine. Există o vorba ce te poate ajuta la această categorie atunci când iei lucrurile în mână înainte să le pui în bagaj: Dacă nu voi folosi acest lucru de cel puțin 2 ori pe săptămână, înseamnă că nu am nevoie de el. Restul e doar amăgire, la modul că „să fie acolo pentru orice eventualitate!” Poți să îl lași acasă. Și dacă plouă? Ei, și? Te uzi sau te oprești la o cafenea. Crede-mă, cu cât ai mai multe lucruri cu tine, cu atât ești mai frustrat.
În special aici în Asia, îți poți duce hainele murdare la o spălătorie pentru doar câțiva bănuți și după două zile îți poți avea lucrurile proaspete dn nou. Curate…nu mereu. De aceea îți recomand cu încredere, nu lua haine albe sau deschise la culoare cu tine! Da, arată bine pe pielea bronzată, dar nu vor mai fi niciodată albe. În Asia se spală doar cu apă rece și rar întălnești spălătorii cu mașini de spălat automate.

Îmbrăcămintea necesară unei femei pentru o vacanță fără griji
Astea sunt lucrurile luate de mine – prea multe, dar cu siguranță de ajuns pentru o călătorie fără griji.

Ce recomand ca îmbrăcăminte, acum după 6 luni în care am trăit dintr-un rucsac?

– un hanorac cu glugă și o pereche de pantaloni lejeri – e îmbrăcămintea potrivită pentru călătoriile cu autobuzele, trenurile sau avioanele să te poți feri de aerul condiționat
– 2 perechi de pantaloni scurți, de preferință cât mai lejeri
– tricouri de bumbac –
eu încă nu am reușit să îndeplinesc acest aspect, dar observ diferența la Pawel. Nu transpiri atât de repede și sunt ușor de întreținut
– costum de baie și un sarong (o eșarfă foarte mare pe care o poți folosi ca rochie în jurul corpului) – asta dacă vei fi cea mai mare parte la plajă
– lenjerie intimă, șosete și sport-BH
– un prosop mic de față și un prosop microfibră – un material  mai scump, dar foarte util în călătorii. Ocupă puțin spațiu, se spală și se usucă foarte rapid
– ca și femeie, ia-ți măcar o rochie cu tine – Eu am plecat cu ideea că de acum sunt backpacker și voi avea mereu rucsacul în spate! 😀 Mi-ar fi plăcut să îmi zică cineva acest lucru înainte!

îmbrăcămintea necesară unui bărbat pentru o vacanță fără griji
Nu doar femeile pot împacheta prea multe haine! Pawel a luat definitiv prea multe perechi de pantaloni scurți, în rest tricouri de bumbac și 3 cămeși, pe lângă lenjeria intimă necesară, au fost mai mult decât de ajuns

 

Lucruri necesare pentru o călătorie mai lungă și activități recreative

* cărți, laptop și acesoriile necesare acestuia, discul de memorie extern cu toate datele importante și unde poți descărca ulterior pozele făcute, o boxă pentru muzică, powerbank, priză universală adaptabilă, aparat de fotografiat – sunt printre cele mai importante lucruri pe care e bine să le ai cu tine.

cărti de citit in vacanta, laptop, aparat de fotografiat

 

Echipament de snorkeling și crema protectoare împotriva soarelui – lucruri pe care nu vei regreta că le-ai luat cu tine în vacanță. Lanterna, diferite pungi de plastic resigilabile și geanta termică pentru apă ne-au fost de asemenea de mare folos.

Echipament de snorkeling și crema protectoare împotriva soarelui - lucruri pe care nu vei regreta că le-au luat cu tine în vacanță

 

Și iată momentul adevărului… CE ANUME AM LUAT CU NOI?

Pawel a avut în total în jur de 27 kg iar eu 20 kg.

Lucrurile noastre ca și backpackers
Lucrurile noastre ca și backpackers, prea multe, dar ca și primă experiență ne-am descurcat până acum destul de bine, atât cu folosirea lor, dar și căratul lor în spate

Fie că te decizi să călătorești ca un turist sau ca un călător, ai nevoie de curaj, multă încredere, mult chef de a descoperi lucruri noi, un bagaj ușor și bine împachetat și… c ă l ă t o r e ș t e

Plec în călătorie – ce iau cu mine?

8 gânduri despre „Plec în călătorie – ce iau cu mine?

 • 14. mai 2017 la 21:43
  Legătură permanentă

  Wow, nu pot sa-mi imaginez cat de greu a fost sa impachetati pentru o calatorie ca si a voastra.Sunt sigura ca articolul tau o sa ajute foarte mult cititorii dornici de calatorii stil backpacker.Intrebarea mea e cum reusesti sa cari 20kg???
  Si eu am invatat cu fiecare calatorie sa impachetez cat mai practic, pana la punctul la care am venit pentru o mini excursie in Venetia cu o poseta pe umar ?
  P.S. Welcome back ?

  Răspunde
  • 15. mai 2017 la 17:18
   Legătură permanentă

   Multumesc, Mirela!! Și eu mă bucur să fiu din nou activă și aici!
   Păi…la început a fost foarte greu să cărăm permanent greutatea asta. În spate în rucsacul mare cam 16, 17 kg, iar în față rucsacul mic cu celelalte kg.
   In față, în rucsacul mic, împachetăm mereu laptop-ul, documentele, o carte, apă, o eșarfă, un tricou de schimb, un prosopel micuț și câteva fructe. Dar am mai renunțat la câteva din lucruri pe parcursul călătoriei.
   Cărțile trag cel mai mult la greutate în cazul nostru, deci cu un e-reader se poate călători mult mai ușor. Blugii sunt definitiv grei și inutili într-o astfel de călătorie, iar bocancii de trekking la fel! 😀
   La următoarea tură mai lungă vom împacheta mai bine!
   Felicitări pentru călătoria în Veneția, doar cu poșeta!! :* Nu-i așa că te simți mai liberă?

   Răspunde
 • 14. mai 2017 la 22:03
  Legătură permanentă

  Super,bravo vouă că ați reusit să vă limitați la doar atât! Ai mare dreptate cand spui ca pentru o saptamana iei tot dulapul cu tine (noi pentru toti 3 umplem o masina doar cu haine :)))),cine stie,poate e nevoie 😀 ) . Informatii utile pentru care iti mulțumim si vom incerca sa iti urmam sfaturile ;). Chiar eram curioasa ce ai luat cu tine :))) ! Vă iubim dragilor! :*

  Răspunde
  • 15. mai 2017 la 17:09
   Legătură permanentă

   Da, vorba asta „cine știe, poate avem nevoie” de fapt ne ingreuneaza viata, luăm decizii mai greu și stăm pe gânduri „cu ce să ne imbrăcăm?”
   Chiar si dupa experiența asta, cred că mai avem de învățat până să trăim minimalistic. Mă bucur dacă poți pune și tu în aplicare câteva sfaturi 😀
   Și noi vă iubim și abia așteptăm să petrecem timp împreună!

   Răspunde
 • 15. mai 2017 la 18:59
  Legătură permanentă

  Simt … acest articol e pentru mine? Acum sunt iar pe ganduri cat sa pun sa imi fie deajuns pentru 4 zile ??? Cred ca o sa Scot 2 tricouri si pantalonii de blugi! Asteptam acest articol si a venit la fix , inainte de o mini vacanta! Pupici si bafta in cautare rochiei ??

  Răspunde
  • 17. mai 2017 la 6:06
   Legătură permanentă

   Mulțumesc Ramona!! Și da, m-am gândit în special la tine când am scris acest articol! Mă bucur cu atât mai mult acum că l-am scris! PS: am fost în Jakarta pentru 3 zile pline, doar cu un rucsac mic și a fost de ajuns 😀 Gândește-te încă o dată ce împachetezi pentru 4 zile: vei transpira? îți va fi frig? sau poți să te bucuri de libertatea de a decide repede, având doar o pereche de pantaloni, 3 tricouri și o rochița? 😉
   Te pup și abia aștept să îmi povestești cum a fost și mai ales unde! 🙂 :*

   Răspunde
  • 17. mai 2017 la 18:38
   Legătură permanentă

   Mă bucur și îți mulțumesc, Paulina! 🙂 :* da, foarte mulți călători cu experiență recomandă să ai cu tine atât cât ai nevoie pentru o săptămâna. Restul e deja un moft. Lucrez și eu la partea aceasta de minimalizare, dar acestea ne sunt lucrurile și cu asta ne-am îmbrăcat în ultimele 7 luni 😀 și nu am folosit toate :))))

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *