Centenarul Marii Uniri, Crăciunul, Paștele, nunta, botezul… și lista poate continua. Când vrem sau credem noi că se cuvine să purtăm haine și accesorii tradiționale? Dar mai ales, de ce vrem să le purtăm?
Fie că e la modă sau nu, iată ce cred eu atunci când se pune întrebarea dacă să purtăm tradițional – Da … Dar nu cu orice preț! Vei  înțelege din rândurile următoare la ce mă refer 😉

Suntem provocați zilnic să ne schimbăm stiul de viață

Trăim o perioadă în care, la nivel global, se produc schimbări radicale pe plan social, economic, geografic, dar nu numai. Aceste schimbări – nu tocmai pozitive – se produc cu o rapiditate nebănuită. Provocarea noastră principală este aceea de a ne adapta stilul de viață, ținând cont de schimbările și impactul acestora în viața noastră de zi cu zi. Omul, în existența lui, a creat lucruri minunate, însă o dată cu Revoluția Industrială a început și exploatarea resurselor naturale, fapt ce a provocat și o poluare constantă a naturii.

Plasticul și Industria Modei

În articolul anterior ți-am povestit cu mult entuziasm despre CUM și DE CE a luat naștere proiectul Calatorina Art. *îl poți citi aici* Am plecat de la ideea de a readuce la viață un produs tradițional ce nu doar că poate fi de folos in viața de zi cu zi, ci chiar este soluția potrivită pentru a reduce, până la eliminare, folosirea pungilor din plastic. Adevărata provocare a venit însă, o dată cu primele încercări de modele de traista.

Traista tradițională, așa cum o știm noi, nu ne-o puteam imagina ca și un accesoriu potrivit oricărui stil de vestimentație. Astfel, ne-am pus imaginația la lucru și am creat câteva modele diferite, atât ca mărime, dar mai ales ca formă si model, și așa am creat rucsacul. Ne-am dorit să aducem tradiția la nevoile actuale și să transmitem valoarea acestora generațiilor viitoare. Tradiția contemporană.
Pentru a marca Anul Centenarului, am creat 3 modele de rucsac pentru cele 3 nepoțele, în funcție de dubla cetățenie a acestora.

traiste, rucsac, culori, natura
Traistutele „Centenar”. Cadouri oferite pentru a sarbatori „unirea simbolica” dintre radacini si momentul prezent.
Bine, e autentic și frumos colorat, dar...de unde provine materia primă?

Și pentru că am pus autenticitatea produsului sub semnul întrebării, la fel am început să ne întrebăm și asupra provenienței materiei prime. Și iată că abia acum am descoperit adevărata provocare a proiectului. Traista Calatorina Art s-a vrut a fi un produs tradițional, adaptat la cerințele actuale și să fie soluția noastră în lupta cu plasticul.

copil, traista, rucsac, natura, iarba verde
Nepotica Mathilde, in calatoria ei de descoperire a lumii

Pentru primele încercări de modele țesute de noi, am folosit ca materie primă, firele păstrate de mama în zestre timp de 20 ani. Dar când ne-am pus întrebarea, de unde cumpărăm materia primă, ne-am dat seama că nu mai puteam găsi fire de aceeași calitate. Treptat ”călătoria” noastră a devenit mai amânunțită și am ajuns să ne întrebăm asupra provenienței firului si al culorilor. Da, ne-am întrebat din ce este făcută materia noastră primă si cum se obtine firul colorat ce urma să o folosim pentru Traista noastră cea ”salvatoare” în lupta cu plasticul. Și ce crezi? Tot plastic si mai multe produse chimice!

Am zis NU!

Nu putem fi soluția unei probleme și în același timp și cauza ei. Nu putem să luptăm împotriva poluarii naturii, in mare parte si din cauza pungilor din plastic, dar noi să creăm traiste cu fibre din plastic si culori chimice.

Și aici ajungem la titlul acestui articol: Tradițional? – Da…Dar nu cu orice preț!

Nu putem să spunem că sărbătorim ceva important, dacă pentru această sărbătoare suntem în stare să cumpărăm articole contrafăcute, dintr-un material în care naturalul nu are loc. Să nu mai spunem de distanțele globale pe care le parcurg aceste articole ”tradiționale” menite să ne dea nouă sentimentul de ”patriotism”, fie și pentru o zi.

fata, natura, dealuri, oi. cer senin, toamna tarzie
Creatiile noastre sunt facute cu dragoste din natura, pentru natura

În căutare de soluții, am descoperit o parte din tradiția românească ce mie, din păcate, nu mi-era cunoscută până atunci. Cânepa industrială. Fibra tehnică, naturală și cu o tradiție românească bine stabilită. Soluția ideală, am zis noi! De la sămânță ,până la produsul finit! Este o sursă regenerabilă pentru materia primă de care avem nevoie în industria modei, este naturală și se comportă ca o a doua piele pentru corp și este biodegradabilă!!!  Ei bine, și căutările materiei prime au fost pe măsură! Haha! Luni de zile am căutat și așteptat până să pot crea primele modele de traistă 100% din fire de cânepă. Și a meritat cercetarea. Tot noi am colorat si firele, acestea fiind obtinute din ingrediente naturale. Cream traistute cu povesti 😉

A meritat să zicem NU atunci când părea să fie mai ușor. 

Și asta vine din faptul că am vrut de la bun început să dăm valoare prin munca și creațiile noastre, dar și stilului de viață de zi cu zi. Deseori pare mai ușor să mergem să cumpărăm o traistă sau un port ”tradițional” dintr-un magazin cu articole importate din India sau China. Ce uităm de fapt este că alegând aceasta cale de a ”sărbători”, nu mai are nimic de a face cu ceea ce înseamnă tradițional, autentic și…cu poveste.

Despre asta este vorba. Suntem creatori de povești. Fie că suntem în postura de creator sau cea de consumator, în industria modei fiecare dintre noi creează o poveste cu impact asupra naturii și culturii. Când alegi să cumperi o ie sau o traistă a cărei povești nu o cunoști (persoana care a creat articolul vestimentar și povestea ei), atunci nu ai ce transmite nici celor ce o văd acum și nici generațiilor următoare. Și atunci, singurul lucru pe care il faci este să cumperi un produs mai ieftin, fabricat mecanic, ce a străbătut oceane și a contribuit la poluarea ecosistemului. Este din fibre de plastic și mai este și asemănător cu milioane de alte produse. Acesta este mesajul pe care vrei să îl transmiți atunci când alegi să porți ”tradițional” în acest fel? Și zicem din nou NU!

traista din canepa, natura, ori

toamna, natura, soare, fata, rucsac
Provocarea unei toamne aurii

În câteva zile  sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Eu aleg să port povești autentice, cu tradiție, pentru a contribui în aceeași măsura la scrierea istoriei contemporane.

Daca vrei si tu sa sarbatoresti traditional-romaneste, atunci alege o traistă sau orice alt obiect vestimentar de la o persoană pe care o cunoști, sau ti-a fost recomandata.
* Află-i povestea , ce vrea să transmită țesătura prin semnele ei.
* În ce condiții a lucrat persoana respectivă? A fost răsplătită pe măsură?
* Din ce material este făcut obiectul și de unde provine?
* Ce impact a avut asupra stilului de viață al oamenilor din zonă și asupra ecosistemului?

Îmi doresc ca împreună să promovam un nou stil de a crea și purta tradiția. O tradiție bazată pe valori, pe semnificații, pe povești autentice și reale, cu responsabilitate față de impactul pe care îl creăm asupra generațiilor actuale și viitoare.

Ce zici, mi te alaturi in aceasta calatorie?

Tradițional – Da … Dar nu cu orice preț!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *